Koju električnu četkicu za zube odabrati?

Jedno od čestih pitanja koje mi postavljaju moji pacijenti jest koju četkicu za zube odabrati i da li su električne četkice za zube bolje od onih običnih. 

S obzirom da želim da ovaj članak bude relativno kratak – odgovorit ću odmah sa  DA – električne četkice obično su učinkovitije u održavanju higijene. Smatram da je osnovni razlog tome što zahtijevaju manju spretnost rukovatelja i većinu “posla” odrađuju same. 

U svijetu četkica za zube, posebice električnih četkica postoji velik broj proizvođača, modela i osobitosti koje Vas često zbunjuju. 

Ovaj članak je moja osobna preporuka i mišljenje koje je nastalo kao rezultat osobnog iskustva, iskustva mojih pacijenata, mojih osobnih promišljanja i procjene postojećih i dostupnih znanstvenih istraživanja. Mišljenja drugih doktora dentalne medicine mogu se razlikovati – no ukratko i sažeto ću pokušati objasniti razloge i argumente koji su vodili moj odabir. 

Električne četkice za zube obično možemo podijeliti na – čiste mehaničke, sonične ili zvučne i ultrasonične (ultrazvučne). Bez ulaženja u detalje i stručne rasprave – preporučam – SONIČNE – one obično imaju u nazivu riječ SONIC. 

Prvak i originator u tom područje je tvrtka PHILIPS – čije četkice i danas predstavljaju sami vrh ponude takvih modela,također su prilično skupe u svakom pogledu. Ako Vam cijena nije problem one jesu preporuka većine meni znanih parodontologa – stomatologa kojima je održavanje higijene usta i zubi primarno.

S obzirom da postoje znanstvena saznanja koja ukazuju da te četkice mogu biti učinkovitije ili bar jednako učinkovite kao i ostale one su i moj prvi odabir. Također oblik glave koji je izdužen omogućava četkanje svih ploha na način koji nije toliko osjetljiv na tehniku četkanja, položaj same glave i intenzitet vibracija. 

Osnovna misao pri odabiru “najbolje” eletkrične čektice za Vas bila je njena efikasnost te omjer uloženog i dobivenog. Namjerno su izostavljene “fensi” četkice, “najbolji” modeli te “super budžet” četkice, te sam svoju i Vašu  pažnju usmjerio na one četkice kod kojih ćete dobiti najbolje za uloženo. 

Sve četkice koje Vam preporučam sličnih su tehničkih karakteristika i nakon što sam ih osobno iskušao smatram ih dobrim odabirom i za Vas. Također napominjem da niti jedan od proizvođača nije sponzorirao niti na bilo koji način utjecao na moj odabir. 

Postoje razlike u modelima predstavljenih četkica no one uglavnom ne utječu na njenu učinkovitost već više na dodatnu opremu i estetiku same četkice.  Sve četkice dolaze sa više modaliteta čišćenja – no kako u znanstvenoj literaturi apsolutno nema podataka o značajno boljoj učinkovitosti pojedinih modova sve četkice iskušao sam i preporučam u njihovom osnovnom – obično prvom – modalitetu. 

Vrijeme punjenja i trajanja baterije ne smatram osobito bitnim jer ih je lako moguće kompenzirati načinom uporabe. 

Za početak predlažem Vam “pametnu” soničnu četkicu tvrtke XIAOMI. Moje osobno  iskustvo sa njenom učinkovitošću je odlično. Moguće je dobaviti 3 različite glave – običnu (zelenu),  za osjetljive zube (plavu) i s osobito malom glavom (plavu) za one s malim ustima ili takvom postavom zubi da je do njih teško doći. 

Plave “glave” preporučam pacijentima s osobito “osjetljivim” zubnim mesom i onima starije životne dobi te parodontološki kompromitiranim pacijentima. 

Pametna četkica omogućuje korištenje s aplikacijom za mobitele koja Vam govori o vremenu četkanja, poziciji u čeljusti i pritisku na zube. Cijena četkice i zamjenskih glava vrlo je prihvatljiva i neće opteretiti Vaš kućni budžet. 

Nešto skuplja četkica je četkica PULSONIC tvrtke ORAL-B odnosno BRAUN. Estetski i  funkcionalno čini se najbliže “premium” segmentu od sve tri predložene četkice. Obično dolazi sa dva načina rada i jednom vrstom “glave”. Najviše me podsjeća na četkice tvrtke PHILIPS i iako nema različitih vrsta glave – ono što dobivate čini se kvalitetnim i vrlo prihvatljivom za svakodnevnu “opću” uporabu. 

Cijenom je nešto skuplja od prethodne četkice, no još uvijek u rangu prilično “prihvatljivo

Budžet varijanta sonične četkice – jest četkica Dontodent trgovačkog lanca DM. Dolazi sa četiri načina rada i tri intenziteta te također jednom vrstom glave vrlo sličnoj četkici PULSONIC. 

Kao i sve prethodne četkice dolazi s 2 minutnim tajmerom i senzorom prejakog pritiska. Izuzetno je povoljna cijena same četkice kao i zamjenske “glave” i predstavlja izbor dostupan svakome.

Linkovi na četkice koje sam Vam predložio nalaze se u opisu ovog članka. Također ako imate pitanja i komentare slobodno ih napišite.

U specifičnim slučajevima i kod posebnih pacijenata moguće je da niti jedna od ovih četkica nije sasvim prikladna, no to su nadasve rijetki slučajevi. 

Za dodatna pitanja i pojašnjenja i pomoć pri odabiru stojim na raspolaganju svim našim pacijentima. 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close