Etična stomatologija / dentalna medicina

Stomatologija je dio medicine koji se primarno bavi liječenjem najraširenije bolesti čovječanstva – karijesom, ali i brojnim drugim poremećajima unutar usne šupljine. Jedan značajan dio zahvata koje liječnik dentalne medicine poduzima u svojoj ordinaciji ima i velik utjecaj na estetiku lica, a time i niz uz nju vezanih posljedica: samopouzdanje, percepciju drugih osoba i mladolikost.

Nažalost, mislim da je primjetan trend u kojem marketinško poimanje dentalne medicine kao prvenstveno kozmetičko-estetske discipline nadomješta njenu primarnu svrhu: očuvanje i promociju zdravlja usne šupljine i uz nju vezanih tkiva.

Klasično jedinstvo lijepog, dobrog i istinitog u dentalnoj medicini upravo nalazi svoje praktično ostvarenje. Naime, teško je zamisliti ostvarenje nekakvog nadomjestka zuba koji ujedno neće prventsveno zadovoljiti funkcionalne zadaće (dobro), biti izrađen kvalitetno (istinit) i na kraju estetski se uklopiti u postojeće stanje (lijepo). Inzistiranje i promocija jedne komponente, najčešće estetskog, može rezultirati u radovima koji iako sami po sebi nose nekakvu estetiku u biti nisu dio cjeline žvačnog sustava i ne doprinose očuvanju zdravlja.

Stoga Vam nudim nekoliko savjeta iz perspektive liječnika dentalne medicine o kojima je potrebno voditi računa kada donosite odluke bitne za Vaše zdravlje:

Kako prepoznati ordinaciju dentalne medicine koja djeluje po etičkim principima?

Po mom mišljenju ordinacija dentalne medicine koja djeluje etično trebala bi svoja ulaganja usmjeriti u slijedeće: ZNANJE liječnika i osoblja, opremu i na kraju tek uređenje i marketing. Često se dešava da nastojimo zadiviti naše pacijente lijepo uređenim i raskošnim prostorima, reklamnim uspjesima, slikama ili odjećom. Iako su čistoća i urednost bitan dio svake dobre prakse – prioriteti ipak morajući ići u drugom smjeru – drugim riječima nije nužno da iznimno lijepo uređen prostor znači i dobru praksu. Oprema također može biti varljiv faktor. Inzistiranje na skupim uređajima koje nitko drugi nema, a često donose manje koristi od nekih dijelova opreme koji nisu toliko istaknuti, obično je znak nekakvog “maskiranja”. Razgovarajte i sa terapeutom i sa njegovim osoboljem. Vaš dojam i ocjena ljudskog karaktera izuzetno je bitan čimbenik za uspjeh svake terapije – a naručito onih u kojima se očekuje Vaše aktivno sudjelovanje. Pitajte za tuđa iskustva – pozitivno iskustvo nekog kome vjerujete, jednako kao i negativno nekoga kome ne vjerujete, prava su vjerodajnica u ovom slučaju.

Na koji način se ponaša etični liječnik dentalne medicine?

Ključna riječ je: ODGOVORNO. Liječnik kojem je stalo do Vašeg zdravlja uvijek će vam ponuditi više rješenja osobito složenih problema vezanih uz oralno zdravlje. Neće inzistirati na najskupljem rješenju kao najboljem za Vas. Od ponuđenih mogućnosti moći će Vam dati obrazloženje, na osnovu svog znanja i procjene Vaših potreba, koje je za Vas optimalno rješenje. Neće inzistirati na najboljim i najsuvremenijim (čitaj najskupljim i često nedovoljno testiranim) materijalima i tehnologijama jer zna da uspjeh terapije ovisi manje o meterijalu, a više o njegovu znanju, njegovu timu i Vašoj suradnji. Neće Vam dopustiti da “birate” materijale i terapijske postupke – već ako postoje alternative – obrazložiti će njihove prednosti i nedostatke neovisno o ekonomskoj komponenti. Ne bavi se preprodajom proizvoda u čije nastajanje nije direktno uključen kako se nebi kompromitirao kao zastupnik određenog proizvoda ili brenda.

Koje zahvate u usnoj šupljini smatram etički upitnima?

U slijedećoj redcima naveo sam nekoliko najčešćih primjera postupaka koji mogu biti etički upitni.

Besplatni pregledi  – pregled liječnika dentalne medicine je postupak koji zahtijeva vrijeme, određenu opremu, iskustvo i znanje. Ako je dobro obavljen netko i negdje ga treba platiti. I sami znate da u životu ništa nije besplatno i  upitajte se kakva bi Vaša motivacija bila da obavite odličan posao bez ikakve naknade?


Estetske ljuske – najčešće se smatraju nadomjeskom kojim se korigira samo estetika. No koliko god se smatrao njihov utjecaj na zubna tkiva na koja se pričvrćuju malenim, čak i u tzv. non prep opcijama (opcijama gdje se izrađuju bez brušenja zubi), ipak postoji značajan utjecaj na funkcije žvačnog sustava – govor, žvakanje i dr. Drugi nedostatak je njihova obstojnost u ustima – što može stvoriti nepredvidive, a značajne troškove u budućnosti. Dakle, indikacija (svrha kad se rade) je uska, a nepovoljnih posljedica može biti dosta, stoga im treba pažljivo pristupiti.


Fiksne proteze (All on four, five, six…. i sl.) – izrađuju se kao relativno brza rješenja u slučajevima potpunog gubitka zubi. Zahtijevaju znatno održavanje u godinama koje slijede i umanjuju mogućnost kasnijih alternativnih terapija zbog uklanjanja znatnijih dijelova preostale vlastite kosti.Zapitajte se što je dovelo do toga da ste izgubili zube i zatim računajte da su sva, a naročito brzopotezna rješenja  barem dvije klase ispod onoga što ste prirodno imali i izgubili…


Implantati na kupone – terapija implantatima je medicinski invazivni zahvat s brojnim komplikacijama i neželjenim posljedicama. Kad ih kupujete “online” zapravo svom terapeutu zavrnete ruku jer ga ograničavate u izboru baš one terapije koje bi on smatrao najboljim u određenom slučaju ili ga lišavate mogućnosti postavljanja dijagnoze, indikacije (procjene od slučaja do slučaja što je za individualnog pacijenta najbolje) i na kraju mogućnosti odbijanja tog određenog zahvata u Vašem slučaju. Želite li to?

Etički pristup Vašem oralnom zdravlju zahtijeva i međusobnu suradnju Vas i Vašeg terapeuta, razumijevanje, toleranciju te fer odnos s obje strane koji se razvija s vremenom. Rezultati po Vaše oralno zdravlje definitivno su vrijedni truda!

Autor: dr.sc. Davor Illeš spec. stom. prot.

*svi stavovi osobno su mišljenje autora članka

Jedna misao o “Etična stomatologija / dentalna medicina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close