Potpune proteze učvršćene Locator-ima

potpune proteze parPotpune proteze često su najzanemareniji dio stomatološke protetike. Izrada dobrih proteza zahtijeva znanje, iskustvo i razumijevanje bioloških temelja bezubih i ozubljenih usta. Svaka proteza je individualna i prilagođena svom “vlasniku”. Izrada dobirh proteza uključuje 6-7 različitih tehničkih faza. Iako se smatraju jednostavnim pomagalima, zapravo su jedno od najsloženijih dentalnih nadomjestaka.

Gornje proteze uglavnom su stabilne i funkcionale što zahvaljujemo širokom i pouzdanom koštanom ležištu. Ležište donje potpune proteze površinom je znatno manje što često dovodi do nestabilnosti i neadekvatne funkcije donje proteze.

Donju protezu moguće je učvrstiti sa dva implantata na kojima su ušarafljeni sustavi poput kopči koji donju protezu održavaju nepomičnom.

locatori van usta
Locator van usta

Jedan od sustava za učvršćivanje jest i Locator sustav. Sustav se sastoji od muškog dijela (vidi slike) i ženskog plastičnog dijela koji se ugrađuje u posebno ležište u donju potpunu protezu. Muški dijelovi nalaze se u ustima, a ženski u protezi.

Locator u ustima
Locator u ustima
Proteza s ležištem locatora (desno) i plastičnom matricom ugrađenom u ležište (lijevo)
Proteza s ležištem locatora (desno) i plastičnom matricom ugrađenom u ležište (lijevo)

Plastični umeci s vremenom se troše, ali ih je lako zamijeniti. Također je pomoću različitih umetaka moguće odrediti silu koja će biti dovoljna da se odupre normalnoj funkcij, a istovremeno će omogućiti neometano vađenje proteze iz usta.

Završni rezultat su proteze čija je funkcija značajno bolja i prihvatljivija, a troškovi izrade tek nešto veći od onih pri izradi klasičnih proteza.

Potpune proteze u ustima
Potpune proteze u ustima

 

%d blogeri kao ovaj:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close