Bezmetalne krunice i bezmetalni keramički sustavi

Tehnologija bezmetalne keramike znatno je napredovala u posljednjih 20 godina. Danas na tržištu postoji velik broj proizvođača koji nude svoje bezmetalne sustave za izradu krunica i drugih nadomjestaka oštećenog zubnog tkiva. Spomenuti sustavi razlikuju se prema svojim fizikalnim svojstvima i tehnološkim procesima izrade. Svi ti sustavi teže zamijeniti klasične metal-keramičke sustave – čije su ponašanje u ustima te fizikalna i estetska svojstva izuzetno poznata i provjerena.
Sustavi koji uključuju metale i akrilatne estetske nadogradanje danas su gotovo već zastarjeli i pružaju znatno slabija i mehanička i estetska svojstva. No u pojedinim, doduše rjetkim slučajevima, mogu biti terapija izbora.

Prema fizikalnim svojstvima razlikujemo 3 osnovne vrste keramike:

glinične keramike – najstarija i najupotrebljavanija keramika koja se i danas koristi i nanosi tehnikom slojevanja i pečenja u keramičkim pećima – svoju čvrstoću postiže vezivanjem uz podlogu koja može biti metalna ili bezmetalna (druge vrste keramika)

staklo-keramike – keramike su koje se razvijaju već dugi niz godina i u novije vrijeme dostižu fizikalna svojstva slična onima prirodnih zubi –  adhezivno se pričvršćuju za preostalo zubno tkivo i time postižu svoja fizikalna svojstva – dolaze u različitim stupnjevima prozirnosti, najčešće se oblikuju lijevno-tlačivim tehnikama no mogu se i glodati – služe kao osnova za slojevanje ili za oblikovanje jednokomadnih nadomjestaka lijevanjem – kao dodatak mogu u sebi sadržavati okside različitih materijala, aluminij oksida, magnizejiva oksida, hidroksi apatita ili cirkonijeva oksida

itrijem stabilizirane cirkonij oksidne keramike – najnoviji su keramički sustavi koji se obrađuju isključivo kompjuterski asistiranim glodanjem, fizikalna svojstva slična su im svojstvima metala pa ih se naziva i “keramičkim čelikom” – u odnosu na staklo keramike neprozirnije su te ih se estetski prilagođava nanošenjem slojeva drugih keramičkih sustava različitim tehnikama

Odabir odgovarajućeg keramičkog sustava ovisi o indikaciji (situaciji u ustima), željama i financijskim mogućnostima pacijenta. Bezmetalni sustavi sve su popularniji i polako preuzimaju primat pred klasičnim metal-keramičkim sustavima u svakodnevnoj praksi.

Ne postoji jedan “najbolji” keramički sustav već odabir onog najadekvatnijeg ovisi prvenstveno o mišljenju, znanju i tehničkim mogućnostima ordinacije i laboratorija u kojima se rad izrađuje.  Stoga preporućamo da u dogovoru sa Vašim terapeutom odlučite što je najpihvatljiviji izbor za Vas.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close